Skip to main content
BedrijfshuisvestingNieuws

Bedrijfsruimte gezocht

By 30 oktober 2024No Comments

Vraag om ruimte blijft groot

Het is een probleem waar menig ondernemer mee kampt: je bedrijf groeit, je wilt uitbreiden, maar het ontbreekt aan geschikte huisvesting. Remco de Lange Wendels kan erover meepraten. Met zijn bedrijf RDLW Houtbouw is hij op bedrijventerrein Molenakker in Erp uit zijn jasje gegroeid.

Remco is eigenaar van RDLW Houtbouw, dat gespecialiseerd is in prefab houtconstructies. Na jarenlang gevestigd te zijn in Sint-Oedenrode is hij in 2019 met zijn bedrijf verhuisd naar Erp. “De grotere werkruimte was nodig om door te kunnen groeien”, stelt Remco, die vorig jaar weer een ‘move’ maakte naar weer een groter pand dat hij huurt. “En nu sta ik weer voor een nieuwe uitdaging. Het loopt storm, we kunnen de aanvragen niet meer aan. Bij offertes moet ik al een schikking maken. Ik wil een eigen, groter pand, met werknemers uit Erp of de regio. Stilstand is in mijn ogen achteruitgang. Maar op het huidige bedrijventerrein hier is geen plek meer.”

RDLW Houtbouw in Erp

Ik wil vooruit

Remco de Lange Wendels is inmiddels zo geïntegreerd in de Erpse samenleving dat hij ook met zijn bedrijf in Erp wil blijven. “Onze kinderen gaan hier naar school, ik ben lid van de brandweer, de voetbalclub; kortom ons sociale leven is hier. We voelen ons verbonden met het dorp.”

Daar wringt het. De situatie in Erp is dat er ruimte is voor een Molenakker 2, sterker nog, de grond is er al maar de ontwikkeling van een bedrijventerrein komt letterlijk en figuurlijk niet van de grond. “In andere kernen in Meierijstad is het gebrek aan ruimte op bedrijventerreinen ook een probleem”, onderschrijft Remco de Lange Wendels. “Maar in Erp ligt een stuk grond braak dat de bestemming heeft om industrieterrein te worden. Dat is wrang natuurlijk, er zijn genoeg Erpse ondernemers die willen uitbreiden en nu stilstaan. Ik wil vooruit.”

“We wachten al lang. Ondernemers zoals Remco willen verder, lukt dat niet in Erp, dan gaan ze zich elders oriënteren. Doodzonde als zulke ondernemers moeten vertrekken, ook met het oog op de leefbaarheid en de werkgelegenheid in Erp”, vult Anton Bolwerk, voorzitter van de Erpse Bedrijvenkring (EBK) en bestuurslid van Platform Ondernemend Meierijstad (POM) aan. “Het punt is dat een gemeente onder meer afhankelijk is van provinciale kaders en wetgeving. Aan ons de taak om het continu onder de aandacht te blijven brengen. De gemeente weet wat wij willen.”

Ontwikkeling bedrijventerreinen - Paul Hellings

Samen optrekken

POM en de gemeente zijn al lange tijd in overleg over de uitbreidingsmogelijkheden voor bedrijfsgrond. Paul Hellings (foto) vanuit POM en Jan Goijaarts vanuit de gemeente trekken hier samen in op. Niet alleen voor Erp, maar ook voor Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Ook daar is de vraag naar grond onder ondernemers groot. Ook als er (schaarse) grond beschikbaar is, dan nog moeten er hele procedures worden doorlopen. Er moet een bestemmingsplan worden opgesteld, met aandacht voor o.a. bereikbaarheid en de invulling van het terrein. Dat is niet zomaar geregeld, nog los van eventuele bezwaren. Ook spelen de problemen op het energienet een rol. De procedures lopen, met als doel om ondernemers in onder andere Erp op korte termijn vooruit te helpen.