Samen in de energietransitie
Er komt een moment dat het licht uitgaat
Verduurzaming en netcongestie zorgen voor veel hoofdbrekens. Maatregelen zijn onomkeerbaar, óók op lokaal terrein. In Meierijstad werken de gemeente en het bedrijfsleven, verenigd in het Platform Ondernemend Meierijstad (POM), nauw samen om bedrijventerreinen fossielvrij en duurzaam te maken. Menno Roozendaal (wethouder energie) en Berry van der Velden (bestuurslid POM, voorzitter ONS en directeur Berco) zijn de kartrekkers.
In de gemeente Meierijstad wordt gewerkt aan de realisatie van een energiehub op – in eerste instantie – vijf bedrijventerreinen in Veghel. Dit betreft een combinatie van verschillende zaken, zoals warmte-koudeopslag, waterstoftoepassingen en de koppeling van windmolens aan het energiesysteem. Maar ook het zo goed mogelijk verdelen van de beschikbare en opgewekte electriciteit, bijvoorbeeld door middel van een groepstransportovereenkomst (GTO). Daarbij deelt een groep bedrijven netcapaciteit, wat essentieel is omdat er als gevolg van netcongestie voorlopig geen extra netcapaciteit kan worden uitgegeven voor uitbreiding van bedrijfsactiviteiten, elektrificatie van processen, laadinfrastructuur voor vrachtwagens of nieuwe bedrijven.
“Innovatie ontstaat niet in Den Haag, maar op bedrijventerreinen”
Wethouder Menno Roozendaal
Prijskaartje
Achter de schermen wordt al hard gewerkt aan de realisatie van het collectieve energiesysteem. Samenwerking tussen gemeente en bedrijfsleven is hierbij cruciaal, benadrukken Menno en Berry. “We concentreren ons eerst op bedrijven die al een acuut probleem hebben met de energievoorziening”, vertelt Berry. “Bijvoorbeeld omdat ze niet kunnen uitbreiden. Als we de collectiviteit goed kunnen waarborgen, dan kunnen we het prijskaartje interessant houden.”
Menno benadrukt dat we pas aan het begin van een enorme transitie staan. “Het elektrificeren van onder meer het wagenpark zet de komende jaren fors door. We zullen naast het huidige overvolle netwerk extra dingen moeten doen, en dat kan vaak lokaal georganiseerd worden. Alles wat nu op aardgas gebeurt, moet straks overgaan op fossielvrij. Kun je nagaan hoeveel de elektriciteitsbehoefte nog zal groeien.”
Een struikelblok is dat de wet- en regelgeving vaak achterloopt op wat er in de praktijk al mogelijk is. Menno: “Daarom is het van belang dat wij samen met POM aan verschillende tafels zitten om te lobbyen en te laten horen wat er nodig is om verder te kunnen met de energietransitie. Innovatie ontstaat niet in Den Haag, maar daar waar gewerkt wordt: op bedrijventerreinen.”
Energieschaarste treft iedereen
Berry: “In elke meeting met Enexis waarschuwen ze onomwonden: er komt een moment dat het licht uitgaat. Sommige bedrijven zijn al getroffen door cut-offs, met alle gevolgen van dien. Het speelt nu al. Dat betekent niet dat we in paniek moeten raken, maar er is wel iets aan de hand. Iedereen wordt op een gegeven moment geconfronteerd met energieschaarste.”
Menno adviseert alle bedrijven in Meierijstad zich te verdiepen in wat er op hen af gaat komen. “Als het vandaag of morgen nog niet nodig is om stappen te zetten, dan zeker wel in de toekomst. Wij stimuleren samen met POM heel sterk dat collectieve denken en doen. Samenwerking is de enige oplossing voor netcongestie en kans op grootschalige verduurzaming. Dus: zoek de verbinding.”
Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen die we maken in samenwerking met Bedrijvig Meierijstad, DeMooiRooiKrant, DeMooiSchijndelKrant en Stadskrant Veghel.