Nieuw industriebeleid kabinet
Op 8 juli presenteerde het Kabinet de uitgangspunten voor het nieuwe industriebeleid van Nederland in de zogenaamde industriebrief. Het Kabinet onderkent in de Industriebrief ook het belang van de industrie.
“Het belang van de industrie is groter dan ooit. Niet voor niets is het een belangrijke pijler van mijn beleid als minister van Economische Zaken en Klimaat. Het is een sector waarin ruim achthonderdduizend mensen werkzaam zijn. En nog eens honderdduizenden mensen werken in bedrijven die deze industrie ondersteunen. Daarmee is deze sector van ongekend belang voor ons land. Een sector om trots op te zijn. … Te vaak lijkt het of onze industrie alleen maar onderdeel is van de problemen waar ons land voor staat. Omdat de industrie bijdraagt aan de uitstoot van CO2. Haar effect heeft op onze leefomgeving. Of teveel gebruik zou maken van fiscale voordelen waar te weinig tegenover staat. Maar wat mij betreft is zij juist een belangrijk deel van de oplossing. Dag in dag uit laat ook de industrie zien hoe zij vooruit en om zich heen kijkt. Wordt gewerkt aan nieuwe, schonere manieren van produceren en technieken die ook mensen thuis in staat stellen schoner te leven.”
Beleidsrichtingen voor de komende jaren
In de brief worden goede nieuwe accenten gezet voor het beleid de komende jaren. Zo wijst het kabinet op het belang van een succesvolle duurzame transitie en bijbehorend beleid. Ook het mkb, innovatie en digitalisering krijgen veel aandacht, evenals de noodzaak van voldoende ruimte en de gevaren van steeds schaarsere grondstoffen. Daarnaast is er aandacht voor EU-samenwerking om sterk te staan in de wereld op terreinen als chiptechnologie, fotonica en kwantum.
Strijd om de schaarse ruimte
Vanwege de strijd om de schaarse ruimte in ons land – en onder meer het volgelopen energienet – gaat het Kabinet ruimtelijk de regie pakken met voldoende ruimte voor circulaire en duurzame processen én ruimte voor uitbreiding. Hiervoor zijn heldere afspraken nodig met de provincies. Daarnaast zal het kabinet de nodige ruimte voor bedrijvigheid via het Nationaal Programma Werklocaties en de aangescherpte Nationale Omgevingsvisie (NOVI) moeten waarborgen.
Duurzaamheid
Voor de verduurzaming van de industrie is het verder cruciaal dat nieuwe infrastructuur tijdig gereed is (voor waterstof, voor elektrificatie, CO2-opvang, warmte, etc.), zodat de industrie de klimaatdoelen ook kan halen. Hiervoor moeten vergunningen er tijdig zijn, evenals daarop aansluitende ondersteuning (SDE++, tijdige maatwerkafspraken, etc.).
Uitvoeren
‘Het komt nu vooral aan op krachtige uitvoering van deze industriebrief’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. Daarbij is het van belang dat dit publiek-privaat gebeurt en dat er een gestructureerd overleg komt tussen de industrie en het ministerie van EZK over de verdere uitwerking.