Skip to main content
BeveiligingNieuws

Veiligheid voorop

By 26 mei 2020No Comments
 
 

Veiligheid voorop in coronatijd

Bij ‘veiligheid’ denk je in deze tijd misschien aan hygiëne, mondkapjes en beschermende kleding. Maar nu bedrijfspanden maar half of soms helemaal niet in gebruik zijn, verdient ook de veiligheid op bedrijventerreinen de nodige aandacht. Een onveilige omgeving kan immers voor veel schade en overlast zorgen en kan het ondernemen behoorlijk in de weg zitten. Via het Platform Ondernemend Meierijstad wordt daarom collectieve beveiliging aangeboden op de bedrijventerreinen in de gemeente.

Niet alleen nu, maar ook na de coronacrisis, is veiligheid op bedrijventerreinen uiteraard belangrijk. Daarom zoeken we als ondernemersverenigingen de samenwerking met de gemeente, politie, brandweer en eventuele andere partijen. Die samenwerking is vastgelegd in het KVO-B: het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen. Bedrijventerreinen met het keurmerk hebben afspraken gemaakt over de aanpak van overlast en criminaliteit, maar ook over bijvoorbeeld onderhoud en beheer. Zo creëren we samen een veilige en prettige werkomgeving, een groter gevoel van veiligheid en minder schade. Daar profiteert iedereen van!

Veiligheid in onze kernen

In de gemeente Meierijstad is het KVO-B-certificaat voor acht bedrijventerreinen behaald. Zo zijn in Veghel De Amert, De Dubbelen en Doornhoek gecertificeerd, in Erp is Molenakker gecertificeerd, in Schijndel de bedrijventerreinen Duin e.o. en Rooiseheide en ook de bedrijventerreinen Nijnsel en De Kampen (Sint-Oedenrode) beschikken over het KVO-B-certificaat.

Bij ‘veiligheid’ moet je in deze context denken aan veiligheid in de breedste zin van het woord. “Behalve veiliger, is de omgeving ook schoner en leefbaarder”, geeft Perry Verbruggen aan, eigenaar van Verbruggen Mechanisatie en gevestigd op bedrijventerrein Molenakker in Erp. “Er rijdt hier een beveiliger rond, maar er wordt ook melding gemaakt als er bijvoorbeeld een lantaarnpaal kapot is, een brandput onbereikbaar is, een verkeersbord kapot is of een bocht niet veilig. En doordat alles netjes is en blijft, is de uitstraling naar je klanten toe ook veel beter.” Dat bevestigt Paul Hellings, met zijn bedrijf Hellings Machinebouw gevestigd op bedrijventerrein Nijnsel. “Er zijn hier weinig tot geen inbraken of andere incidenten”, geeft hij aan. “Bedrijven en werknemers voelen zich veilig en we krijgen te horen dat het er allemaal netjes uit ziet.”

Daarnaast is ‘samen sterk’ volgens Paul een belangrijk uitgangspunt bij de collectieve beveiliging. “Als netheid en veiligheid niet op peil gehouden worden, wordt de investering te groot en wordt het lastiger om dit te realiseren in een collectief.” Ook Ronald de Beijer, van Beijer Automotive, gevestigd op bedrijventerrein Rooiseheide in Schijndel, benadrukt de kracht van het collectief. “Samen krijg je meer voor elkaar en heb je meer financiële armslag. De maatregelen werken zowel preventief als achteraf, dus het is een goede investering. Eén die we het liefst sámen dragen, want iedereen heeft er baat bij. Je bijdrage heb je zo terug verdiend. Via korting op je verzekeringspremie, maar ook omdat een veilige omgeving allerlei vervelende kosten voorkomt.” Dat de aanwezigheid van en deelname aan de collectieve beveiliging van toegevoegde waarde is, is recent weer bewezen toen door middel van camerabeelden daders van zowel een diefstal als criminaliteit op de bedrijventerreinen in Veghel zijn opgespoord.

Wat kun je verwachten van collectieve beveiliging?

Surveillance, camerabeveiliging en alarmopvolging

Op verschillende terreinen zijn één of meerdere van deze faciliteiten ingericht. Wordt er een incident gesignaleerd, dan wordt er direct opgeschakeld naar de politie of lokale beveiligingsinstantie, waardoor een adequate opvolging is geborgd. In veel gevallen kan op deze manier ook direct de dader worden gepakt.

Kentekenregistratie

De geplaatste kentekenregistratiecamera’s zorgen ervoor dat geregistreerde kentekens vanuit het politiesysteem worden herkend en bij een signalering onmiddellijk de politie wordt ingeschakeld. Daarnaast kan er na een incident voor gekozen worden om het betreffende kenteken in de kentekenregistratiecamera te zetten. Dit betekent dat wanneer het geregistreerde kenteken wordt herkend, de politie onmiddellijk wordt ingeschakeld.

Onderhoud & beheer

Van werkende verlichting tot veilige brandblusvoorzieningen en een veilige verkeerssituatie. Met het juiste onderhoud en beheer werk je niet alleen veiliger, maar is ook de uitstraling naar je klanten professioneler.

Korting op verzekeringspremies

Doe je mee aan de collectieve beveiliging, dan kan de korting op je verzekeringspremie oplopen tot wel 15%. Vraag dit zelf even na bij je verzekeringscontactpersoon. Voor de Erpse bedrijven geldt dat voor de verzekeringspremie al een korting verkregen kan worden wanneer je lid bent van de ondernemersvereniging.

Extra veiligheid door koppeling met eigen camerasysteem

Heb je zelf een camerasysteem? Deze kan eenvoudig gekoppeld worden aan het collectieve camerasysteem. Op die manier staan we samen nóg sterker.

Wat kun je zelf doen?

  • Neem deel aan de collectieve beveiliging. Op die manier draag je direct je steentje bij aan een lagere criminaliteit, een groter veiligheidsgevoel bij jezelf, collega-ondernemers, werknemers en bezoekers en profiteer je van korting op je verzekeringspremie.
  • Ben en blijf alert, ook in deze bijzondere tijd.
  • Sluit deuren, ramen en eventuele poorten.
  • Meld verdachte zaken direct bij de politie via 112 (spoed) of 0900-8844.
  • Wees alert op digitale fraude zoals valse facturen en phishing-mails.
  • Signaleer je gedumpt afval of straatwerk dat niet goed (meer) is? Meld dit bij de gemeente of gebruik hiervoor de app ‘MijnGemeente’.

Ondanks een aantal incidenten, geeft de politie aan dat de criminaliteitscijfers op de bedrijventerreinen laag zijn. Laten we er samen voor zorgen dat dat zo blijft! Want samen houden we elkaar scherp en houden we criminelen buiten!

Voor meer informatie of deelname aan de collectieve beveiliging kan contact worden opgenomen met Marjon van der Pol via 0413-354120 of marjon@pom.nl.

Neem contact met mij op

  • De informatie die ingevuld wordt op dit formulier wordt alleen gebruikt voor communicatie over collectieve inkoop.