Bereikbaarheid en mobiliteitDuurzaam ondernemenNieuws

Stimulering fietsverkeer

By 28 oktober 2019 februari 12th, 2020 No Comments
 
 

Stimulering fietsverkeer

Samen met de gemeente Meierijstad en BMN is het POM gestart met een aanpak om fietsgebruik te stimuleren onder werknemers. Hiervoor lopen momenteel onderzoeken bij en gesprekken met een vijftiental bedrijven. De overstap van auto op fiets houdt ons niet alleen gezond en fit maar draagt ook bij aan een beter bereikbaar Meijerijstad. Het Brabant Mobiliteitsnetwerk (BMN) ondersteunt werkgevers in Meierijstad hierbij met acties (zoals de e-bike probeerpool), tools, informatie en advies.

BAS en Berco

In september en oktober zijn BAS Holding en Berco Car Carpets gestart met de Sjees E-Bike Pool. Snel concrete stappen maken om werknemers op de fiets te krijgen, dat is precies waar deze werkgevers voor gaan!

Bas van Heertum, directeur BAS Holding: “Wij zijn er trots op om als eerste Brabantse bedrijf mee te doen aan de Sjees e-bike probeerpool.  In veel gevallen is het een prima alternatief om met de fiets naar het werk te komen. Dat is zeker iets dat wij stimuleren.” De ervaringen tot nu toe zijn zeer positief. Berry van der Velden, directeur van Berco, legt uit: “Het gaat me om de vitaliteit en inzetbaarheid van medewerkers. Bewegen is goed voor mensen en met de Sjees e-bikes hoop ik een drempel weg te halen ten opzichte van de gewone fiets”.

Sjees E-bike Pool

De Sjees E-bike Pool houdt in dat de medewerkers in een periode van een aantal maanden telkens een week gebruik kunnen maken van meerdere, verschillende typen e-bikes. De medewerker kan zo ervaren of dit een passend alternatief is voor het gebruik van de auto voor de woon-werk verplaatsingen. Om deelname zo laagdrempelig mogelijk te maken, heeft de fietser beschikking over een full service e-bike met pech-onderweg-hulp en supportdesk. Een van de deelnemers van de probeerpool geeft aan: “Ik was super enthousiast en vond het gewoon enorm jammer dat ik de e-bike weer moest inleveren. Daarom heb er zelf eentje aangeschaft.”

Ook de werkgever wordt geheel ontzorgd. BMN adviseert over de meest passende e-bikepool voor het bedrijf, en de werkgever krijgt een kant-en-klare toolkit met promotiemateriaal en een online registratie- en reserveringstool. Na afloop van de probeerperiode worden deelnemers ondervraagd, en adviseert BMN over de meest passende vervolgstap is voor het bedrijf. Bas van Heertum: “De reacties van onze mensen zijn heel positief, we gaan hier zeker vervolg aan geven”.

Uit ervaring elders is gebleken dat gemiddeld 22% van de werknemers daadwerkelijk de overstap maakt om na de probeerweek te blijven fietsen. Door een interessante subsidie is het nu mogelijk om voor circa 2000 euro gebruik te maken van de e-bike probeerpool. Wil je weten hoe je medewerkers kunt helpen bij aanschaf of leasen van een e-bike, kijk dan op www.sjeesgangmakers.nl of neem contact op met Bo Bos van BMN via bo@brabantmobiliteitsnetwerk.nl.

Collectief aanbod

Vanuit het POM zal de komende maanden een collectief aanbod voor de aanschaf van (elektrische) fietsen worden vormgegeven. Daarbij zal ook informatie worden gegeven over fiscale en financiële regelingen voor de lease of aanschaf van fietsen. Dit aanbod sluit aan bij de bereikbaarheidspropositie van POM, die je hier kunt downloaden als pdf.