Skip to main content
Duurzaamheid

Led-verlichting een verplichting?

By 9 december 2019februari 17th, 2022No Comments
 
 

Bedrijven vragen of led-verlichting per 1 juli 2020 verplicht wordt in bedrijven. EROM heeft  het voor u uitgezocht en tot de conclusie gekomen dat er momenteel géén verplichting is tot led-verlichting per 1 juli 2020. Dit staat echter los van de energiebesparingsverplichting in de wet Milieubeheer.

Inderdaad nam de Tweede Kamer in 2018 een motie aan om bedrijven te verplichten uiterlijk per 1 juli 2020 alleen nog led-verlichting te gebruiken. Dit om CO2-uitstoot te verminderen en een lagere energierekening te krijgen. Echter, een motie met een meerderheid aannemen, betekent nog niet dat het automatisch wetgeving wordt. Met andere woorden, er is momenteel géén verplichting tot led-verlichting per 1 juli 2020.

Let op!: (zgn. Activiteitenbesluit). Onder bepaalde condities is het plaatsen van ledverlichting al verplicht, omdat dit in de Erkende Maatregelen Lijst (EML) staat. Het plaatsen van ledverlichting kan ook nodig zijn, om in 2023 aan de label C-plicht voor kantoorpanden te voldoen.

Mocht er aanvullende wetgeving op het gebied van led-verlichting van kracht worden, dan houdt EROM u uiteraard op de hoogte.

Rendabel en besparend
EROM constateert dat het plaatsen van led-verlichting in veel gevallen rendabel is en daarmee een goede manier is om energie te besparen. Daarmee verdient u aan duurzaamheid.

Wilt u weten hoeveel u kunt verdienen aan duurzaamheid of weet u niet of voor u de verplichting om led verlichting aan te brengen wél van toepassing is, dan helpen wij u graag. Neem contact op met Stefanie Claessens van EROM via energiekeregio@pom.nl