Skip to main content
DuurzaamheidNieuws

Inzicht in je meterkast

By 17 september 2024september 18th, 2024No Comments

Inzicht in je meterkast

Stroom. Het was voor velen lange tijd iets als water uit de kraan. Vanzelfsprekend en er was voldoende op elk moment. Maar de laatste jaren is dat niet meer het geval. Er is niet alleen een mismatch tussen vraag en aanbod, ook de orde van grootte van beide kanten is problematisch . “Het stroomnet piept en kraakt. Inzicht is nodig om tot actie over te gaan”, zegt Daan van der Vleuten.

En hij kan het weten, als mededirecteur van Van der Vleuten Elektrotechniek & Beveiliging uit Sint-Oedenrode. Deze toonaangevende totaalinstallateur werd bijna 65 jaar geleden opgericht door de opa van Daan. “Destijds alleen nog elektro, maar inmiddels doen we natuurlijk veel meer”, zegt Daan van der Vleuten. Na zijn studie stapte hij in het familiebedrijf waar hij zich onder andere bezig houdt met energiemanagement. Een aspect dat hem aan het hart gaat. “De energietransitie heeft ons wakker geschud, en dat was nodig ook. Vroeger was de meterkast iets waarvan het deurtje snel dicht ging, het liefst nog een stofzuiger ervoor. Nu is het goed wat vaker ín die meterkast te kijken. Inzicht in de energiestromen van je meterkast(en) opent letterlijk deuren.”

Daan van de Vleuten - Van de Vleuten Electrotechniek

Daarmee doelt Van der Vleuten op de bewustwording die onder steeds meer ondernemers leeft als het om de energietransitie gaat. Bedrijven die geen aansluiting krijgen zijn aan de orde van de dag. “In het nieuws komt dit wekelijks voorbij: netcongestie. Deze ‘congestiekaarten’ kleuren in Nederland donkerrood.” Daarnaast is de recente energiecrisis ook een wake-up call geweest, dat je vaste lasten ook hele zware lasten kunnen worden.

Inzicht krijgen in je eigen stroomverbruik, je verbruiksprofiel gedurende het jaar, is volgens Van der Vleuten essentieel: “Wist je dat een elektrische auto opladen meer verbruikt dan enkele huizen bij elkaar? En het liefste zetten we deze ook allemaal tegelijk aan de lader..” Dit is een van de redenen waarom de ‘piek’ van de stroomvraag (te) hoog is. Gelijktijdigheid speelt hierbij een grote rol. Andersom speelt dit ook: zonnepanelen wekken overdag het meeste op, net wanneer bijna iedereen van huis is (en het verbruik dus nihil).

Urgentie

Het zijn van die feiten die je even doen stilstaan bij de urgentie van het probleem. De belangrijkste vraag hierbij is natuurlijk: wat is de beste manier om hiermee om te gaan? En laat Van der Vleuten Elektrotechniek & Beveiliging juist daar de expertise over in huis hebben. “Bijvoorbeeld, een ondernemer wil zijn machinepark uitbreiden, maar mist hiervoor stroomcapaciteit. Een wachttijd van jaren wordt hem toebedeeld. De vraag is dan, is er nog capaciteit vrij te maken in zijn huidige aansluiting? De bakker die altijd op dezelfde tijd al zijn ovens aanzet, is hij bereid om daar verandering in te brengen door ze met tussenpozen na elkaar aan te zetten? Door monitoring bouw je als bedrijf een verbruiksprofiel op, wat je later kan helpen om data gedreven keuzes te maken. Meten is weten. Zit je echt aan de limieten van je aansluiting, dan kan deze data alsnog helpen om de juiste keuze te maken in een batterijsysteem, waarmee je alsnog kan opschalen.

Daarnaast is stroomdeling tussen bedrijven ook een ontwikkeling waar we in Meierijstad voorzichtig mee bezig zijn. Wat heb jij en wat heeft de buurman op het industrieterrein? Met inzicht in je eigen verbruik kom je in ieder geval beslagen ten ijs, het maakt al die koperdraadjes wat minder abstract.

En je kunt je ook afvragen of alle stroom die gebruikt wordt in kantoorgebouwen echt nodig is. Gelukkig zitten steeds meer partijen hier ook bovenop. Daarom is het belangrijk dat ondernemend Meierijstad collectief optreedt.”

Uitdagingen

Daan van der Vleuten voorspelt dat ‘we’ de komende jaren voor vele uitdagingen komen te staan. Netverzwaring (de stroomcapaciteit verhogen door het hele land) is een kwestie van de lange adem omdat dat een langdurig traject is. Dus wordt van het bedrijfsleven (en overigens ook particulieren) een andere manier van denken én doen verwacht. Volgens de Rooienaar zijn de meeste bedrijven bereid om ‘om te denken’, vooral ook omdat ze zien dat het de enige manier is om vooruit te komen. “Veel bedrijven in Meierijstad zijn erg actief op dit vlak. Vooral sinds de energiecrisis is de bewustwording toegenomen”, meent Van der Vleuten. “Dat moet ook wel, de EU verplicht vanaf 2025 dat in het jaarverslag de CO2-voetafdruk komt te staan. In eerste instantie voor beursgenoteerde bedrijven, maar dit gaat doorsijpelen naar toeleveranciers, dus uiteindelijk ook het mkb. Dat zet bedrijven ertoe aan om de zaakjes op orde te hebben. Alhoewel ik het gevoel heb dat dat in Meierijstad al gebeurt. Mede door de inspanningen van POM (Platform Ondernemend Meierijstad) en de gemeente Meierijstad. “Die zijn bijvoorbeeld bezig met in kaart brengen welk type bedrijven je kunt toestaan op nieuwe bedrijventerreinen om een goede energiemix te krijgen.”

Van der Vleuten besluit met de woorden: “De hele energietransitie is behoorlijk overweldigend, alles komt tegelijkertijd op ons af. Daarom is het aan te raden om zoiets abstracts als stroom concreet te maken, inzicht in je meterkast opent hiermee letterlijk deuren.”

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen die we maken in samenwerking met Bedrijvig Meierijstad, DeMooiRooiKrant, DeMooiSchijndelKrant en Stadskrant Veghel.