Skip to main content
Nieuws

Hulp voor vluchtelingen

By 4 april 2022No Comments
 
 

Hulp voor vluchtelingen uit Oekraïne

De oorlog in Oekraïne heeft grote impact. Met name natuurlijk voor inwoners van Oekraïne en vluchtelingen, maar ook voor relaties en bedrijven. VNO-NCW en MKB NL hebben een meldpunt geopend waar je terecht kunt met zorgen, vragen en suggesties voor hulp en beleid. Je kunt daarvoor een mail sturen naar oekraine@vnoncw-mkb.nl​​​​​​​.

Spullen voor vluchtelingen uit Oekraïne

De vluchtelingen uit Oekraïne die recent zijn opgevangen in het klooster in Veghel en daar de komende periode zullen verblijven, hebben huis en haard moeten achterlaten. Er zijn al veel inwoners en ondernemers die hen hebben geholpen aan spullen, zoals kleding, maar ook voor de inrichting van de woonruimtes in het klooster. Op dit moment heeft men nog behoefte aan een 40-tal kleine koelkasten voor in de woonruimtes van de vluchtelingen. Dit mogen nieuwe of tweedehandse koelkasten zijn. Daarnaast is ook nog behoefte aan een groot whiteboard om afspraken en informatie centraal op te kunnen aangeven. De vluchtelingen zouden hier erg mee geholpen zijn. Om de afgifte van goederen en de stroom van goedbedoelde hulp in goede banen te leiden, zijn afspraken gemaakt met Het Goed in Schijndel. Spullen (koelkasten en whiteboard) kunnen daar worden afgegeven. Graag wel aangeven dat deze bedoeld zijn voor de Oekraïense vluchtelingen in het Klooster in Veghel.

Ook andere spullen voor Oekraïne vluchtelingen in Meierijstad kunnen worden afgegeven bij Het Goed, aan de Ambachtstraat 19 in Schijndel.

Werk voor vluchtelingen uit Oekraïne

Van de vluchtelingen uit Oekraïne die in Meierijstad zijn gehuisvest en bekend zijn bij de gemeente, hebben er al opvallend veel aangegeven graag te willen bijdragen en te willen werken. Wat de mensen exact willen en kunnen zal de komende periode worden geïnventariseerd en gecoördineerd vanuit PIM Werkt. Veel van de vluchtelingen zijn vrouwen (met kinderen) en er zijn er ook bij die niet of nauwelijks Engels spreken. Voor deze groep hoeft geen tewerkstellingsvergunning aangevraagd te worden. Om de mensen die willen en kunnen werken ook te plaatsen op werkzaamheden die aansluiten, is het wenselijk dat vacatures in beeld zijn bij PIM Werkt. Vacatures en ideeën aub melden via dit contactformulier onder vermeldng van werk voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Geld voor vluchtelingen uit Oekraïne

Veel vluchtelingen zijn met nauwelijks meer bezittingen dan de kleren die ze aan hadden gevlucht uit Oekraïne. Ze hebben geen bezittingen en geld waarover ze kunnen beschikken. Het is mogelijk om geld te doneren specifiek voor de vluchtelingen uit Oekraïne die in de gemeente Meierijstad zijn gehuisvest. De gemeente Meierijstad heeft hiervoor een speciaal rekeningnummer geopend. Een financiële bijdrage kan  worden overgemaakt op:

Rekeningnummer: NL09BNGH0285170104
Tenaamstelling: Gemeente Meierijstad
Onder vermelding van: bijdrage noodopvang Oekraïne

Woonruimte beschikbaar stellen
Mensen die woonruimte beschikbaar willen stellen verwijzen we graag naar www.takecarebnb.org. Is je al mensen opvangt, maak hiervan dan melding bij de gemeente. Dit om mensen in te schrijven in de  Basisregistratie Personen (BRP).

Praktische informatie voor ondernemers

VNO-NCW en MKB NL hebben een meldpunt geopend waar je terecht kunt met zorgen, vragen en suggesties voor hulp en beleid. Je kunt daarvoor een mail sturen naar oekraine@vnoncw-mkb.nl. Verder raden wij aan regelmatig de website van VNO-NCW te bezoeken. Hier tref je behalve het laatste nieuws voor ondernemers ook praktische informatie aan, met onder meer een Q&A over gevolgen van de Russisch-Oekraïense oorlog voor ondernemers