Skip to main content
DuurzaamheidNieuws

Het belang van klimaatadaptatie

By 26 januari 2022februari 9th, 2022No Comments
 
 

Het belang van klimaatadaptatie

Het klimaat is aan het veranderen. De belangrijkste effecten van klimaatverandering zijn hitte, droogte, meer neerslag en een hogere zeespiegel zijn. Als je je voorbereidt, heb je minder last van deze effecten: in en om je bedrijf is het koeler, je bedrijfsprocessen zijn voorbereid op stijgende temperaturen, een klimaatbestendig pand biedt een prettige werkomgeving en je bedrijfskavel is zodanig ingericht dat ook hevige regenval niet tot grote overlast leidt.  Dat is klimaatadaptatie. De voordelen?

  • Een betere uitstraling van het pand of terrein
  • Meer bedrijfszekerheid doordat de bedrijfsvoering kan doorgaan
  • Actievere en productievere medewerkers die met plezier naar hun werk gaan
  • Financiële voordelen, zoals een stijging van de waarde van het pand en een lagere energierekening
  • Minder wateroverlast, meer verkoeling en een hogere biodiversiteit
Eerste bijeenkomst en het vervolg

Op dinsdag 25 januari 2022 zijn we bij elkaar gekomen met vertegenwoordigers van onder andere bedrijven, de gemeente, de provincie en het waterschap. Samen hebben we kansen, mogelijkheden, inzichten en inspiratie gedeeld met betrekking tot klimaatadaptatie, biodiversiteit en vergroening op bedrijventerreinen. De inzichten en presentaties hadden zowel betrekking op het openbaar gebied als private kavels en bedrijfsgebouwen.

De komende twee maanden werken we aan een inspiratiebundel waarin we kansen, mogelijkheden en goede ideeën om collectief te komen tot klimaatadaptieve bedrijventerreinen. Daarin willen we vragen beantwoorden, zoals:

  • Waar en hoe kan klimaatadaptatie en vergroening plaatsvinden?
  • Wat zijn de kosten en baten?
  • Wat kan het opleveren in het publieke domein?
  • Wat kan het opleveren op private kavels, maar ook aan en op gebouwen?
  • Wat kan het opleveren als koppeling tussen publiek en privaat gebied en aan de randen van bedrijventerreinen?
Uitgebreide informatie

Hieronder links naar de presentatie, een website van de provincie en een document met veel informatie, inspiratie en zelfs een indicatie van kosten. Heb je vragen of wil je zelf ook een bijdrage leveren, laat dat dan weten aan Jos van Asten via jos@pom.nl.

Presentatie van de bijeenkomst op 25 januari 2022 (pdf)Website van de provincie Noord-BrabantDocument over vergroening van bedrijventerreinen en bedrijfskavels (pdf)

Jos van Asten

Herman Molenaar

Berry van der Velden