CoronaNieuws

Beschermingsmiddelen

By 7 april 2020 No Comments
 
 

Beschermingsmiddelen voor de zorg

In een eerder artikel op onze website besteedden we al aandacht aan beschermingsmiddelen voor de zorg. Wij riepen hierin iedereen op die beschermingsmiddelen ‘over’ heeft (mondkapjes, wegwerpoveralls, beschermingsbrillen of andere beschermende kleding), om deze te doneren aan zorginstellingen die ze nu zo goed kunnen gebruiken.

De behoefte aan met name mondkapjes is groot, en er zijn dan ook verschillende ondernemers uit Meierijstad die hierin iets willen betekenen. Van het weggeven van mondkapjes uit eigen voorraad tot het zelf produceren van mondkapjes. Tegelijkertijd is het verhaal rondom deze mondkapjes behoorlijk complex. Zo dienen deze te voldoen aan een aantal veiligheidseisen en Europese normen.

Certificeringen

Er zijn verschillende typen mondkapjes in omloop met verschillende certificeringen. Over het algemeen worden tijdens de coronacrisis door zorgprofessionals alleen mondkapjes met de certificering FFP2 of FFP3 gebruikt. De certificeringen geven aan hoe sterk de ingeademde lucht wordt gefilterd. De FFP2- en FFP3-makers zijn professionele maskers met een voldoende hoge mate van filtering.

Huidige situatie en richtlijnen

Voor iedereen die iets wil betekenen, is het belangrijk om de huidige situatie te kennen en de volgende richtlijnen in acht te nemen:

  • Ziekenhuizen nemen alleen nog gecertificeerde mondkapjes aan die via de eigen inkooporganisatie zijn aangeschaft of via het NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra) worden verspreid.
  • De meeste zorginstellingen nemen alleen nog beschermingsmiddelen aan die tenminste (zichtbaar) FFP2 gecertificeerd zijn. Dit geldt ook voor een aantal huisartsenpraktijken. De redenen voor deze voorzichtigheid liggen met name in de kwaliteit van mondmaskers die de laatste tijd het land in zijn gekomen en niet voldoen aan de juiste certificering.
  • Verloskundigen, kraamzorgpraktijken en andere instellingen kunnen we nog wel blij maken met mondmaskers van iets mindere kwaliteit. Goed bedoelde, zelf gemaakte mondmaskers horen daar echter niet bij. Zo raden het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de GGD het zelf maken van mondkapjes sterk af, omdat het dragen van ongecertificeerde mondkapjes zelfs tot (extra) onveilige situaties kan leiden.

Wat betekent dit concreet?

Het zelf maken van mondkapjes wordt sterk afgeraden. Denk je toch dat je hierin iets kunt betekenen, neem dan allereerst contact op met een deskundige op dit vakgebied, bijvoorbeeld iemand van de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde.

Organisaties of bedrijven die nog behoorlijke aantallen beschermingsmiddelen beschikbaar hebben, kunnen dit melden via onderstaande mailadressen. De betreffende instantie zorgt er dan voor dat de beschermingsmiddelen beoordeeld worden en draagt zorg voor de juiste distributie:

Initiatieven in Meierijstad

In Meierijstad zijn inmiddels enkele mooie matches en initiatieven ontstaan om het tekort aan beschermingsmiddelen aan te pakken. Zo zijn er door Roel Huiskens van Huiskens Optiek en Horen uit Sint-Oedenrode 75 beschermbrillen beschikbaar gesteld aan diverse huisartsenpraktijken in Meierijstad. Ook zijn er door Van Cranenbroek Schijndel 1.200 mondkapjes beschikbaar gesteld aan verloskundigen, kraamverzorgingspraktijken en huisartsen in de gemeente. En dan is er nog het bijzondere verhaal van Schijndelaar Remon van Zoggel, die met zijn bedrijf Dutch Deco Finish (gevestigd in Erp) zelf mondkapjes en plastic oordopjes voor thermometers maakt. Hij is nu bezig om deze beschermingsmiddelen te laten certificeren en te laten testen op Europese normen, zodat deze wellicht binnenkort ingezet kunnen worden in de medische wereld. Je leest er meer over via deze links:

Heb je zelf een idee, vraag of initiatief over beschermingsmiddelen? Kijk dan ook eens op website van Veiligheidsregio Brabant Zuidoost: www.vrbzo.nl.