Nieuws

Arbeidsmigranten

By 15 mei 2019 januari 15th, 2020 No Comments
 
 

Recent heeft het college van B&W van de gemeente aangegeven de komende 5 jaar 2.500 extra overnachtingsmogelijkheden voor arbeidsmigranten in Meierijstad te willen creƫren, voornamelijk in grootschalige voorzieningen aan de randen van bedrijventerreinen en bij agrarische bedrijven. Het POM was actief betrokken bij het opstellen van het beleid en zal ook in de uitvoering actief betrokken blijven. We begrijpen dat dergelijk nieuws niet door iedereen met gejuich wordt ontvangen en dat faciliteiten en afwegingen goed en zorgvuldig gemaakt moeten worden, maar als ondernemend Meierijstad en werkgelegenheidsgemeente moeten we deze stap wel zetten. En wel om de volgende redenen:

  • Om de groei en werkzaamheden in bedrijven te faciliteren en garanderen worden op dit moment in Meierijstad jaarlijks 10.000 arbeidsmigranten ingezet. Deze groep mensen is dus van groot belang voor de economische ontwikkeling van Meierijstad.
  • Door grootschalige huisvesting aan de randen van/bij werklocaties wordt de reisafstand en verkeersoverlast fors beperkt en kan goed en professioneel beheer en toezicht worden gegarandeerd.
  • Grootschalige huisvesting bij bedrijventerreinen of agrarische bedrijven gaat niet ten koste van woningen in de kernen.

Met dergelijke voorzieningen houden we Meierijstad ook aantrekkelijk als werkgebied voor arbeidsmigranten en nemen we verantwoordelijkheid om deze doelgroep op een goede en menswaardige manier te huisvesten. De verwachting is dat we in de toekomst alleen maar meer afhankelijk zijn van deze doelgroep om werkzaamheden uit te voeren. Dergelijke grootschalige voorzieningen worden overigens voornamelijk gebruikt voor arbeidsmigranten die (nog) niet weten of ze hier voor langere tijd blijven. Als ze wel voor langere tijd willen blijven zal uiteraard ook meer de nadruk op andere woonvormen en integratie in de samenleving moeten worden gelegd.

Arbeidsmigranten