CoronaNieuws

Alert op criminaliteit

By 5 april 2020 april 7th, 2020 No Comments
 
 

Wees alert op criminaliteit

In deze roerige tijd wordt er misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van ondernemers. Er zijn bedrijven die zich presenteren als overheidsinstantie en die aanbieden om tegen betaling ondernemers te helpen bij het aanvragen van de regelingen rondom corona. Aanvragen voor een regeling bij onze gemeente of andere instanties is sterk vereenvoudigd en daardoor zelf goed te doen. Hiervoor worden geen kosten berekend. Hiervoor worden geen kosten berekend. Meer informatie over de regelingen vind je op meierijstad.nl/home/het-coronadossier_43530.

Ook zijn er de laatste week meldingen gedaan bij de Kamer van Koophandel van nepwebsites waar mondkapjes en andere hygiƫneproducten worden aangeboden. Criminelen misbruiken daarvoor gegevens van bestaande bedrijven, maar passen wel het bankrekeningnummer aan. De (aan)betaling die je vervolgens doet bij een bestelling, valt zo regelrecht in de handen van internetcriminelen, die zo profiteren van de grote vraag naar en het gebrekkige aanbod van deze producten.

Ook op andere manieren maken internetcriminelen misbruik van ondernemers. Zo dringen ze er via verschillende kanalen op aan dat je zakelijke gegevens moet aanpassen vanwege de crisis. Ze doen zich voor als je bank om je een antibacteriĆ«le betaalpas te laten bestellen of mailen updates over de bedrijfssituatie namens de directie met een link naar ‘intranet’. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Vermoed je dat je met een crimineel bedrijf in contact bent, meld dit dan bij de politie.