Skip to main content
Duurzaamheid

Duurzaam ondernemen door LB-logistics

By 15 juli 2019februari 17th, 2022No Comments
 
 

Duurzaam ondernemen door LB-logistics

Gert van Lieshout, directeur en eigenaar van LB Logistics vindt duurzaam ondernemen vanzelfsprekend en nam al veel energiezuinige maatregelen maar loopt ook tegen zaken aan. Energieke Regio Ondernemend Meierijstad sprak hierover met hem.

De eerste energiebesparende maatregelen
LB-Logistics bouwde in 2008 een nieuw pand op de Doornhoek. Al bij de bouw van dit pand wist Gert dat het energiezuiniger moest: “Aan de gasheaters in het oude pand ging ik ‘failliet’.” Bewust is dus gekozen voor een warmtepomp met laag temperatuur vloerverwarming. Er is geen gasaansluiting. Dit scheelt in de energierekening want stroom is goedkoper dan gas. Ook kan deze installatie koelen met het systeem in de kantoren. Kosten van airconditioning worden dus bespaard. Koelen met grondwater is ongeveer factor 15 goedkoper.

LED was destijds te duur en stond nog in de kinderschoenen, maar nu niet meer en na de zomer wordt alle verlichting vervangen. Gekozen is voor hoogwaardige LED verlichting zodat er geen piekspanning en wifi-storingen optreden en een prettige werkomgeving ontstaat door het juiste licht.

Over deze energiebesparende maatregelen hoefde Gert niet lang na te denken: “Ik heb toch vier koters rondlopen en die moeten het straks ook nog een beetje goed hebben. En natuurlijk ook voor de portemonnee.”

Van afweging naar actie
Gert wil graag met zonne-energie voorzien in het eigen gebruik. Het is er echter nog niet van gekomen. “LED had prioriteit en met de verduurzaming van het wagenpark naar de Euro 6-emissienorm is het ‘potje’ op.” Een derde partij inschakelen die (voor)financiert vindt Gert ‘lastig’. “Het verhuren van mijn dak aan een derde partij voor zonnepanelen, voelt niet goed. Een vreemde partij in je bedrijf toelaten brengt onzekerheid met zich mee. Is die partij betrouwbaar? Wat als er lekkages optreden door de zonnepaneleninstallatie en ik bepaalde producten tijdelijk niet meer kan opslaan; wie betaalt dat dan?”

Veel praat hij niet met andere ondernemers over dit soort zaken. “Ik kan niet bij een andere ondernemer in de portemonnee kijken, iedereen is wijs genoeg om het zelf te bepalen. Je weet zelf wel of je aan de goede kant zit of niet. Ik zie bijvoorbeeld nog steeds bedrijven die hun afval niet scheiden. Wat is er nu eenvoudiger dan een extra container neerzetten. Het brengt niets, maar het kost ook niets. Je doet het gewoon, voor de toekomst.”

Blik vooruit
Vooruit kijken is Gert niet vreemd. Al 5 jaar geleden attendeerde hij een klant op de ‘winst’ die te behalen is met het efficiënt organiseren van het transport. “Waarom containers van Rotterdam naar Amsterdam vervoeren, daar lossen en vervolgens leeg naar Rotterdam terugsturen. Efficiënter is de containers via het water naar de Inland Terminal in Veghel laten komen. Bij de Inland Terminal zitten ze verlegen om lege containers dus een win-win voor iedereen en geen enkele reis lege containers meer.” In week 37 start een pilot met 88 containers. Extra werk in het Veghelse en CO₂ winst voor het milieu.

Zaken op orde
LB Logistics valt onder de Wet Milieubeheer omdat het energieverbruik boven de grenswaarden van deze wet ligt. De verlichting, kantoorapparatuur, warmtepomp maar vooral de laadstations voor het elektrisch intern transportmateriaal brengen het totale energieverbruik op 127.000kWh. Volgens deze wet moet LB Logistics dus alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van korter dan vijf jaar, verplicht doorvoeren en daarover rapporteren via het eLoket van mijnrvo.nl vóór 1 juli 2019.

Gert heeft dit al gedaan en voldoet dus aan de ‘informatieplicht’. “De lijst kostte wel tijd en heel vaak opnieuw de vragen lezen. Ik heb ongetwijfeld fouten gemaakt, net zoals naar ik schat 99% van de ondernemers. Het had wel wat eenvoudiger gekund.”

EROM
LB Logistics is energiezuinig en voldoet aan de Wet Milieubeheer. Gert doet het voor de toekomst van komende generaties en voor de portemonnee. Soms zit het ondernemersgevoel echter in de weg bij het nemen van beslissingen. EROM kan helpen bij het objectiveren van de voor- en nadelen en onafhankelijk adviseren wat goede opties zijn voor een bedrijf. En bij het in kaart brengen van de opbrengsten van duurzaamheid.
EROM helpt u graag ‘verdienen aan duurzaamheid’!
Ook kunnen we u helpen met de verplichtingen uit de Wet Milieubeheer.

Duurzaam ondernemen – LB Logistics

Stefanie Claessens – Regio-coördinator
Energieke Regio Ondernemend Meierijstad
06-81 22 39 20
energiekeregio@pom.nl

Jos van Asten

Herman Molenaar

Berry van der Velden