Skip to main content
AgendaBijeenkomstenWerkgelegenheid

9 september: Laaggeletterdheid

By 28 juli 2021No Comments
 
 

Inspiratiesessie laaggeletterdheid

Uit onderzoek blijkt dat 2,5 miljoen mensen in Nederland laaggeletterd zijn. Ruim de helft daarvan heeft een baan. Dat betekent dat 1,4 miljoen werkenden moeite hebben met lezen en schrijven of rekenen of digitale vaardigheden. (De basisvaardigheden die nodig zijn om mee te kunnen doen in de samenleving.) Er werkt vast ook iemand met laaggeletterdheid in úw bedrijf.

Een laaggeletterde heeft een baan!

De meeste laaggeletterden hebben namelijk gewoon een baan en gaan dagelijks naar hun werk. Ze zijn ZZP’er of werken in loondienst. Veel van hen noemen we ‘laagopgeleid’ en zij hebben soms wat moeite om in onze talige samenleving hun weg te vinden. Ook op het werk valt het niet altijd mee om alles goed te begrijpen. Daar hebben zowel de werknemer als de werkgever last van. Er valt voor beiden nog veel winst te behalen.

Werkgevers kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Waardoor uw medewerkers werkroosters makkelijker begrijpen, zich beter houden aan de veiligheidsvoorschriften binnen uw bedrijf, hun financiën beter kunnen beheren en duide­lijker kunnen communiceren naar collega’s en klanten.

Hoe pakken we dit aan?

Om laaggeletterden te bereiken en het gesprek met ze aan te gaan, is het belangrijk om ze te leren kennen en te weten wie het zijn. Op 9 september gaan we graag met u in gesprek over hoe we de aanpak van laaggeletterdheid in Meierijstad samen verder vorm kunnen geven. Ook krijgt u als werkgever tips waar u naar toe kunt met uw vragen over dit thema. Graag nodigen we u uit voor 9 september om uzelf te laten inspireren!

Programma

  • 15.30 uur: Inloop en opening door wethouder van de gemeente Meierijstad Coby Van der Pas.
  • 16.00 uur: Theatervoorstelling Laaggeletterd: hoe houden laaggeletterden zich staande en hoe kun je als professional hier iets mee doen! Verzorgd door Training en Acteursbureau Hetsen & Visschers. U maakt kennis met Wesley, Elly, Gerard en Fatima. Gewone mensen met een vraag. U leert ze kennen en ervaart waar zij dagelijks tegenaan lopen, en hoe zij daarmee omgaan.
  • 17.00 uur: Na de voorstelling vertelt Ida van Nierop (ASITO) over de aanpak die binnen ASITO is gerealiseerd. Ida houdt zich bezig met alles rondom opleidingen en subsidies; taal is daarin de rode draad. Zij is steeds op zoek naar mogelijkheden om medewerkers te bereiken. Taal is steeds in ontwikkeling en is maatwerk.
  • 17.30 uur: Wat heeft u nodig? De gemeente Meierijstad gaat graag met u in gesprek over waar u als werkgever terechtkunt voor ondersteuning om uw organisaties en medewerkers (taal)vaardiger te maken.
  • 18.00 uur: Afsluitende Borrel

Datum: donderdag 9 september
Tijd: 15.30 tot 18.30 uur
Locatie: Noordkade (Apotheek & Podiumzaal)
Adres: Verlengde Noordkade 10-12, Veghel
Organisatie: Gemeente Meierijstad
Aanmelden: per mail aan Olga Hoiting